• Wendbare wetsuitvoering

  • Agile execution of legal services

  • Onze aanpak

  • Tooling is noodzakelijk

Voor het bachelorproject Kunstmatige Intelligentie is een interface (web applicatie) gebouwd die gebruik maakt van de data op de Metalex Document Server (doc.metalex.eu). Met gebruik van de CEN Metalex XML bestanden en de achterliggende RDF Linked Data database wordt extra informatie getoond die op wetten.overheid.nl slechts indirect te raadplegen is.

Allereerst wordt het citatienetwerk geanalyseerd en op basis daarvan wordt van artikelen en andere teksten bepaald hoe belangrijk ze zijn. Als dan een artikel geselecteerd wordt, worden lijsten getoond van interne/externe citerende/geciteerde teksten voor dit artikel, gesorteerd naar belang. NB: het citatienetwerk is alleen volledig geanalyseerd voor een zestal wetten uit het belastingrecht.

Ten tweede wordt de Metalex Document Server gebruikt om versie-informatie op te halen. Oudere/nieuwere versies van artikelen, hoofdstukken en andere teksten, maar ook van individuele alinea's en dergelijke kunnen eenvoudig opgevraagd worden.

De applicatie gebruikt het principe van een "split screen". Als op referenties in het geraadpleegde document geklikt wordt, wordt de geciteerde tekst direct geladen en onder het citerende document getoond, zodat de citerende tekst altijd in beeld blijft. Ook verschillende versies van een tekst worden onder elkaar getoond.

Het adres van de website is http://justinian.leibnizcenter.org/wetten. Een gedetailleerde handleiding staat op http://justinian.leibnizcenter.org/wetten/help en is ook via de applicatie zelf te laden. De website werkt in de meeste versies van Google Chrome, Safari en Firefox en ook op de iPad. Internet Explorer wordt echter niet ondersteund. Ik zou het zeer op prijs stellen als u even de tijd neemt om de applicatie te testen en wat feedback te geven op de punten genoemd bij evaluatie in de handleiding. De feedback kunt u sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.